Badanie próbek kału do książeczki sanepidowskiej
W celu uzyskania orzeczenia sanitarno-epidemiologicznego (dawniej nazywanego książeczką sanepidowską) należy wykonać badania próbek kału na nosicielstwo Salmonella i Shigella.
Z poniższego artykułu dowiesz się jak wykonać badania kału do książeczki sanepidowskiej bez wychodzenia z domu lub odwiedzając Sanepid.
Badania kału bez wychodzenia z domu
- Zamów pakiet sanitarny online z dostawą kurierem pod wskazany adres.
- Odeślij próbki do laboratorium - opakowanie zwrotne jest w pakiecie. Wyniki badań otrzymasz mailem po ok. 5-7 dniach roboczych.
- Gdy otrzymasz wyniki umów się online na telekonsultację z lekarzem medycyny pracy.
- Po rozmowie lekarz prześle na Twojego maila orzeczenie do celów sanitarno-epidemiologicznych (tzw. książeczkę sanepidowską).
Zamów pakiet sanitarny online >
Badania próbek kału w Sanepidzie
- Odwiedź Państwową Stację Sanitarno-Epidemiologiczną w swojej okolicy i poproś o zestaw do pobrania próbek kału w kierunku wykluczenia zarażenia bakterią Salmonella i Shigiela.
- Dostarcz próbki do laboratorium w ustalonym terminie. Wyniki posiewu są dostępne zazwyczaj po ok. 5-10 dniach roboczych.
- Wraz z wynikami badań kału zgłoś się do lekarza medycyny pracy, który przeprowadzi badanie sanitarno-epidemiologiczne i wyda orzeczenie.
Jak pobrać próbki kału do badania sanitarno-epidemiologicznego?
Aby wykonać badania kału do książeczki sanepidowskiej, należy pobrać trzy próbki z trzech różnych wypróżnień.
Pobieranie próbek:
- Przygotuj pojemniki na kał lub wymazówki na podłożu transportowym.
- Oddaj stolec na czysty papier toaletowy lub do czystego, wyparzonego naczynia (nigdy do muszli klozetowej).
- Próbki powinny być pobrane z kilku różnych miejsc stolca.
Przechowywanie i dostarczenie do badania:
- Próbki kału należy przechowywać w chłodnym miejscu, np. lodówce, i dostarczyć do laboratorium do 72 godzin od pierwszego pobrania.
- Próbki muszą być opisane imieniem, nazwiskiem, datą i godziną pobrania.
Podsumowanie
Badanie kału do książeczki sanepidowskiej to niezbędny krok w celu zapewnienia bezpieczeństwa epidemiologicznego w miejscach pracy, gdzie może wystąpić m.in. bliski kontakt z żywnością. Badanie można zrealizować bez wychodzenia z domu lub w Sanepidzie, czyli w jednej z wybranych Państwowych Stacji Sanitarno-Epidemiologicznych.