Czego nie jeść przed badaniem kału na nosicielstwo Salmonella/Shigella?
Podstawowe informacje i procedury
3 września 2025
Badanie kału w kierunku nosicielstwa bakterii Salmonella/Shigella to pierwszy etap do uzyskania orzeczenia sanitarno-epidemiologicznego, wymaganego m.in. w gastronomii, branży spożywczej oraz ochronie zdrowia. Wokół badania narosło wiele mitów, zwłaszcza dotyczących właściwej diety przed jego wykonaniem. Czy faktycznie należy zastosować konkretną dietę przed badaniem? Odpowiedź na to pytanie znajduje się w poniższym artykule.
Dieta przed badaniem kału w kierunku nosicielstwa Salmonella/Shigella
Nie ma potrzeby stosowania specjalnej diety przed badaniem kału w kierunku nosicielstwa bakterii Salmonella/Shigella. Zaleca się przestrzeganie codziennych nawyków żywieniowych, bez wprowadzania nagłych, drastycznych zmian takich jak głodówka czy objadanie się.
Najważniejsze zalecenia:
- Nie należy się głodzić ani przejadać przed badaniem.
- Warto zachować dotychczasowe nawyki żywieniowe.
- Nie trzeba rezygnować z żadnych konkretnych produktów, o ile nie zaleci tego lekarz.
- Nie należy rezygnować z codziennej aktywności fizycznej.
Umów się na badania sanitarno-epidemiologiczne online
Podsumowanie
W praktyce nie ma ścisłych nakazów i zakazów żywieniowych przed badaniem kału na nosicielstwo bakterii Salmonella/Shigella.