Książeczka sanepidowska dla pracownika gastronomii - co warto wiedzieć

Odbiorcy
3 września 2025
Książeczka sanepidowska dla pracownika gastronomii - co warto wiedzieć Książeczka sanepidowska dla pracownika gastronomii - co warto wiedzieć

Książeczka sanepidowska, czyli oficjalnie orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych, jest dokumentem niezbędnym dla osób podejmujących pracę w branży gastronomicznej. Wymaga się go od każdego pracownika, który ma styczność z żywnością, naczyniami lub sprzętem kuchennym. Obowiązek ten dotyczy zarówno personelu kuchni i obsługi kelnerskiej, jak i osób odpowiedzialnych za porządek w lokalu gastronomicznym. 

Obowiązek posiadania aktualnego orzeczenia sanitarno-epidemiologicznego wynika z Ustawy z dnia 5 grudnia 2008 r. o zapobieganiu oraz zwalczaniu zakażeń i chorób zakaźnych u ludzi (Dz.U. 2008 nr 234 poz. 1570)

Jak wyrobić książeczkę sanepidowską dla pracownika gastronomii? 

I. Badania kału w kierunku nosicielstwa bakterii Salmonella i Shigella 

Aby uzyskać orzeczenie sanitarno-epidemiologiczne (tzw. książeczkę sanepidowską) pracownik gastronomii wykonuje najpierw badania kału na nosicielstwo bakterii Salmonella i Shigella.

  1. Zamówienie zestawu pobraniowego przez Internet lub wizyta w laboratorium.
    Pracownik zamawia zestaw pobraniowy online lub zgłasza się do najbliższego laboratorium po pojemniki na próbki kału.
  2. Oddanie próbek kału do badania.
    Pracownik pobiera próbki kału przez trzy kolejne dni, a następnie dostarcza do laboratorium. 
  3. Odbiór wyników
    Jeżeli pracownik zamówił badania kału bez wychodzenia z domu, wyniki otrzyma na maila po 5-7 dniach roboczych. W przypadku wizyty w lokalnym laboratorium wyniki są zazwyczaj do odbioru do 10 dni roboczych. 

II. Badania sanitarno-epidemiologiczne online lub wizyta u lekarza medycyny pracy 

Po otrzymaniu wyników badań pracownik rejestruje się na badania sanitarno-epidemiologiczne online lub umawia wizytę w poradni medycyny pracy. Na podstawie wywiadu zdrowotnego oraz wyników badań kału lekarz wydaje orzeczenie lekarskie do celów sanitarno-epidemiologicznych. 

Podsumowanie

Książeczka sanepidowska dla pracownika gastronomii, formalnie nazywana orzeczenie sanitarno-epidemiologicznym to obowiązkowy dokument, bez którego nie można podjąć pracy. Jej uzyskanie wymaga wykonania badań laboratoryjnych oraz konsultacji z lekarzem, co zwykle zajmuje od kilku do kilkunastu dni. Uzyskanie orzeczenia jest konieczne i wynika bezpośrednio z przepisów prawa. Należy zadbać o jego aktualność przed rozpoczęciem pracy w restauracji, kawiarni czy barze.
 

Redakcja serwisu
Autor
Redakcja serwisu