Jak zapobiegać przenoszeniu chorób zakaźnych drogą kontaktu międzyludzkiego?
Każdy, kto rozpoczyna pracę w branży, gdzie wymagane jest posiadanie aktualnego orzeczenia sanitarno-epidemiologicznego (tzw. książeczki sanepidowskiej), podejmuje się ważnego zadania dbania o zdrowie i bezpieczeństwo innych. Nie zawsze gołym okiem widać zagrożenie, jakie mogą stanowić drobnoustroje – bakterie, wirusy czy grzyby. Codzienna dobra praktyka, zgodna z zasadami higieny, pozwala jednak skutecznie ograniczyć ich rozprzestrzenianie. Przestrzeganie zasad przedstawionych w tym poradniku nie tylko ma wpływ na zapobieganie przenoszenia chorób zakaźnych drogą kontaktu międzyludzkiego, ale również podnosi jakość wykonywanej pracy i świadczy o poczuciu odpowiedzialności.
Aby ryzyko było ograniczone do minimum, warto zastosować kilka prostych zasad.
Zasady higieny osobistej pracownika
Codzienna higiena
Podstawowa higiena osobista jest kluczowa m.in. dla osób pracujących w gastronomii, pracach związanych z żywnością i wodą do spożycia, podczas produkcji leków, opieką nad dziećmi i wielu innych.
- Regularne mycie rąk przy użyciu mydła i ciepłej wody, szczególnie:
- przed rozpoczęciem pracy.
- po wyjściu z toalety.
- po kontakcie z surowym mięsem, rybami, jajkami.
- po kichaniu, kasłaniu lub dotykaniu ust czy nosa.
- Zadbane paznokcie i dłonie: Paznokcie powinny być krótkie i czyste. Należy unikać malowania paznokci, jeżeli praca związana jest z kontaktem z żywnością.
- Codzienny prysznic.
- Stosowanie odzieży roboczej w pracy i jej regularne pranie.
Przestrzeganie zasad higieny podnosi wiarygodność każdego pracownika. Stosowanie się do zasad to oznaka profesjonalizmu i dbałości o innych.
Zdrowie pracownika
- W przypadku objawów takich jak gorączka, kaszel, biegunka, wymioty, wysypka, zmiany ropne, należy przerwać pracę i skonsultować swój stan zdrowia z lekarzem.
- Niedopuszczalne jest dotykanie żywności lub praca z ludźmi w trakcie leczenia chorób zakaźnych.
Zasady higieny w miejscu pracy
Czyste miejsce pracy
- Regularne czyszczenie i dezynfekcja powierzchni roboczych, naczyń, sprzętów kuchennych oraz urządzeń (mikserów, blenderów itp.).
- Unikanie krzyżowego kontaktu żywności – np. gotowe potrawy powinny być oddzielone od produktów surowych. Surowe mięso czy ryby nie mogą leżeć obok warzyw lub produktów gotowych do spożycia.
Zasady dotyczące kontaktu z innymi ludźmi
Higiena w pracy zespołowej
Wspólna praca powinna odbywać się zgodnie z zasadami higieny. Należy unikać podawania pracownikom ręki podczas choroby, bo może to przyczynić się do przeniesienia drobnoustrojów na osobę zdrową.
- Warto regularnie dezynfekować sprzęty używane przez wiele osób (np. klawiatury, uchwyty
w lodówkach, klamki).
Dbanie o zdrowie klientów
- Bezpośredni kontakt z klientami wymaga zachowania szczególnej ostrożności. Należy unikać pracy w momencie gorszego samopoczucia czy zaprzestać jej wykonywania na czas do czasu wyzdrowienia.
Podsumowanie
Każda osoba, od której w pracy wymaga się orzeczenia sanitarno-epidemiologicznego może pomóc w ograniczaniu przenoszenia drobnoustrojów dzięki przestrzeganiu prostych zasad higieny. Codzienne mycie rąk, dezynfekcja sprzętów i zachowanie podstawowych zasad czystości to działania, które chronią zdrowie innych, a w dłuższej perspektywie także własne.