Jak zapobiegać przenoszeniu chorób zakaźnych drogą kontaktu międzyludzkiego?

Podstawowe informacje i procedury
21 lutego 2025
Jak zapobiegać przenoszeniu chorób zakaźnych drogą kontaktu międzyludzkiego? Jak zapobiegać przenoszeniu chorób zakaźnych drogą kontaktu międzyludzkiego?

Każdy, kto rozpoczyna pracę w branży, gdzie wymagane jest posiadanie aktualnego orzeczenia sanitarno-epidemiologicznego (tzw. książeczki sanepidowskiej), podejmuje się ważnego zadania dbania o zdrowie i bezpieczeństwo innych. Nie zawsze gołym okiem widać zagrożenie, jakie mogą stanowić drobnoustroje – bakterie, wirusy czy grzyby. Codzienna dobra praktyka, zgodna z zasadami higieny, pozwala jednak skutecznie ograniczyć ich rozprzestrzenianie. Przestrzeganie zasad przedstawionych w tym poradniku nie tylko ma wpływ na zapobieganie przenoszenia chorób zakaźnych drogą kontaktu międzyludzkiego, ale również podnosi jakość wykonywanej pracy i świadczy o poczuciu odpowiedzialności.

Aby ryzyko było ograniczone do minimum, warto zastosować kilka prostych zasad.

Zasady higieny osobistej pracownika

Codzienna higiena

poradnik-higiena-osobista-pracownika.jpgPodstawowa higiena osobista jest kluczowa m.in. dla osób pracujących w gastronomii, pracach związanych z żywnością i wodą do spożycia, podczas produkcji leków, opieką nad dziećmi i wielu innych.

  • Regularne mycie rąk przy użyciu mydła i ciepłej wody, szczególnie:
    • przed rozpoczęciem pracy.
    • po wyjściu z toalety.
    • po kontakcie z surowym mięsem, rybami, jajkami.
    • po kichaniu, kasłaniu lub dotykaniu ust czy nosa.
  • Zadbane paznokcie i dłonie: Paznokcie powinny być krótkie i czyste. Należy unikać malowania paznokci, jeżeli praca związana jest z kontaktem z żywnością.
  • Codzienny prysznic.
  • Stosowanie odzieży roboczej w pracy i jej regularne pranie.

Przestrzeganie zasad higieny podnosi wiarygodność każdego pracownika. Stosowanie się do zasad to oznaka profesjonalizmu i dbałości o innych.

poradnik-zdrowie-pracownika.jpg

Zdrowie pracownika

  • W przypadku objawów takich jak gorączka, kaszel, biegunka, wymioty, wysypka, zmiany ropne, należy przerwać pracę i skonsultować swój stan zdrowia z lekarzem.
  • Niedopuszczalne jest dotykanie żywności lub praca z ludźmi w trakcie leczenia chorób zakaźnych.

Zasady higieny w miejscu pracy

Czyste miejsce pracy

poradnik-higiena-w-miejscu-pracy.jpg

  • Regularne czyszczenie i dezynfekcja powierzchni roboczych, naczyń, sprzętów kuchennych oraz urządzeń (mikserów, blenderów itp.). 
  • Unikanie krzyżowego kontaktu żywności – np. gotowe potrawy powinny być oddzielone od produktów surowych. Surowe mięso czy ryby nie mogą leżeć obok warzyw lub produktów gotowych do spożycia.

Zasady dotyczące kontaktu z innymi ludźmi

Higiena w pracy zespołowej

  • poradnik-kontakt-z-innymi-ludźmi.jpgWspólna praca powinna odbywać się zgodnie z zasadami higieny. Należy unikać podawania pracownikom ręki podczas choroby, bo może to przyczynić się do przeniesienia drobnoustrojów na osobę zdrową.
  • Warto regularnie dezynfekować sprzęty używane przez wiele osób (np. klawiatury, uchwyty
    w lodówkach, klamki).

Dbanie o zdrowie klientów

  • Bezpośredni kontakt z klientami wymaga zachowania szczególnej ostrożności. Należy unikać pracy w momencie gorszego samopoczucia czy zaprzestać jej wykonywania na czas do czasu wyzdrowienia.

Podsumowanie

Każda osoba, od której w pracy wymaga się orzeczenia sanitarno-epidemiologicznego może pomóc w ograniczaniu przenoszenia drobnoustrojów dzięki przestrzeganiu prostych zasad higieny. Codzienne mycie rąk, dezynfekcja sprzętów i zachowanie podstawowych zasad czystości to działania, które chronią zdrowie innych, a w dłuższej perspektywie także własne.

Redakcja serwisu
Autor
Redakcja serwisu